Tips till dig som ska bygga en altan

Ska du bygga en altan eller terrass hemma vid villan har du ett spännande projekt framför dig. Kom ihåg att det är ett ganska stort projekt som tar mer tid än man ofta tror. Var beredd att lägga stora delar av semestern på jobbet eller välja att anlita en snickare och gör det lätt för dig. Oavsett hur du gör har vi skrivit ned några tips för altanbygget.

Ta inte genvägen

En altan kan inte ställas på bar mark. Det finns alltid någon granne som tar genvägen och lägger sitt tryckimpregnerade direkt på gräsmattan, eventuellt med en stenplatta mellan. Tyvärr kommer fukt tränga in och skapa röta så altanen håller inte mer än 5-6 år istället för 20-30 år.

Grävjobbet

Anlitar du en snickare för din altan kommer han aldrig ställa sig med en spade och börja gräva grunden för hand. Du kommer få dit en grävmaskin som gör jobbet på några timmar. På samma sätt bör du tänka som gör jobbet själv som med att flytta med en flyttfirma som https://nordiskaflyttkompaniet.se, snåla inte in på att göra grundjobbet ordentligt.

Plintar

En snickare skulle med största sannolikhet gjuta egna plintar i marken och sen bygga altanen genom att lägga de tjockaste reglerna i balkskor på plintarna. Du bör göra på samma sätt men om du inte är sugen på att blanda betong och gjuta i marken kan du faktiskt köpa färdiga plintar.

Nackdel med egna plintar

Nackdelen är att plintarna inte formar sig efter hålet du grävt utan du måste gräva och anpassa efter plintarnas format. Slarvar du med grävningen får du lutande plintar och balkskor som du inte kan lägga raka linjer med reglar i. Så länge du ser till så plintar står rakt kan du likväl köpa färdiga och ställa ner dem i marken.

Välja virke

De allra flesta väljer tryckimpregnerat trä till sin altan. Anledningen är helt enkelt att de tål väta och är lätta att underhålla. Tyvärr är själv tryckimpregneringen lite giftig så om du har småbarn som kryper runt kan det vara klokt att titta på annat virke.

Kiselbehandlat trä

Fråga din snickare om råd eller läs in dig på nätet om vilket virke du ska välja. Numera finns det kiselbehandlat trä som både är fritt från gifter, håller väta borta från reglerna och ska vara underhållsfritt. Kom dock ihåg att underhållsfritt inte innebär fritt från underhåll, det kan alla snickare värda namnet bekräfta. Det innebär oftast att du inte behöver behandla virket lika ofta som vanligt.

Spotlights i golvet

När du ändå bygger en altan kan det vara härligt att passa på och göra det lite extra fint. Något som förgyller vardagen är om du monterar in spotlights i golvet. Har du ett räcke längst ut på altanen kan du sätta spotlights längs räcket för att lysa upp underifrån och rama in hela anrättningen.

Pergola

Ytterligare ett sätt att lyfta altanen och samtidigt något att lägga spillvirke på är att bygga en pergola. Istället för att kapa några av bjälkarna som bildar den vertikala delen av stommen kan du sätta extra långa bjälkar. Dessa blir då ramen för din pergola som elegant ombonar er matsalsdel.